Northrup's Chem 111 Section TTU General Chemistry

----

Chem 1110 - Chapter 2: Atoms, Molecules, and Ions
Practice Quiz 7

QUESTIONS #1-4: Match the discoverers.

1. Nuclear Atom Concept

2. Quantitative relationship between amount of electricity and amount of substance electrolyzed.

3. Charge to mass ratio of electrons in the CRT.

4. Charge of the electron

a) Faraday

b) J.J. Thompson

c) Millikan

d) Rutherford

5. How many of the three types of elementary particles are present in a neutral atom of 14C?

a) 12 protons, 14 neutrons, 12 electrons
b) 6 protons, 8 neutrons, 6 electrons
c) 6 protons, 6 neutrons, 6 electrons
d) 12 protons, 8 neutrons, 12 electrons
e) 14 protons, 6 neutrons, 14 electrons

6. A given element is found to contain 90% of isotope having a mass of 19.00 amu and 10% of isotope having a mass of 21.00 amu. What is the atomic weight of the element?

a) 19.00
b) 19.10
c) 19.20
d) 20.00
e) 20.80

7. Which of the following has a negative charge?

a) electron
b) nucleus
c) neutron
d) alpha particle
e) proton

8. Which two subatomic particles have approximately the same mass?

a) electrons and nuclei
b) neutrons and electrons
c) protons and alpha particles
d) protons and electrons
e) protons and neutrons

9. What is the atomic weight of a hypothetical element consisting of two isotopes, one with mass = 64.23 amu (26.00%), and one with mass = 65.32 amu?

a) 64.37 amu
b) 65.04 amu
c) 65.16 amu
d) 64.96 amu
e) 64.80 amu

10. Ernest Rutherford's model of the atom did not specifically include the _____________.

a) proton
b) electron
c) nucleus
d) neutron
e) electron or the proton

11. The atomic number of an element gives the number of _____________ and _____________ in the atom while the mass number gives the total number of _____________ and _____________.

a) neutrons, electrons; protons, electrons
b) protons, electrons; neutrons, electrons
c) neutrons, electrons; neutrons, protons
d) protons, electrons; neutrons, protons
e) neutrons, protons; neutrons, electrons

12. A hypothetical element consists of the following naturally occurring isotopes. What is the atomic weight of the element?

Isotopes	Mass		Abundance
1		46.041 amu	26.00%
2		47.038 amu	58.00%
3		49.034 amu	16.00%

a) 46.78 amu
b) 47.02 amu
c) 46.89 amu
d) 47.24 amu
e) 47.10 amu

13. Which of the following has a negative charge?

a) nucleus
b) neutron
c) proton
d) electron
e) alpha particle

14. In the Rutherford gold foil experiment, the fact that most of the alpha particles were NOT deflected as they passed through the gold foil indicates that:

a) the nucleus is positively charged.
b) the atom is mostly empty space.
c) atoms are solid spheres touching each other in the solid state.
d) gold is very dense.

15. Which two subatomic particles have approximately the same mass?

a) protons and neutrons
b) protons and electrons
c) electrons and nuclei
d) neutrons and electrons
e) protons and alpha particles

16. The number of electrons in a neutral atom of an element is always equal to the _______ of the element.

a) mass number
b) atomic number
c) atomic mass unit
d) isotope number
e) Avogadro's number

17. What is the atomic weight of a hypothetical element consisting of two isotopes, one with mass = 64.23 amu (26.00%), and one with mass = 65.32 amu(74.00%)?

a) 65.16 amu
b) 64.37 amu
c) 64.96 amu
d) 65.04 amu
e) 64.80 amu

18. The difference between the mass number of an atom and the atomic number of the atom is always equal to __________.

a) 6.02 x 1023.
b) the atomic number of the element.
c) the atomic mass unit.
d) the number of protons in the nucleus.
e) the number of neutrons in the nucleus.

19. Isotopes are atoms of the same element that:

a) have different numbers of electrons.
b) have different numbers of protons.
c) have different atomic numbers.
d) have different numbers of neutrons.
e) have different nuclear charges.

20. The atomic number of a certain element is 19, and its atomic weight is 39. An atom of the element contains _____ protons, _____ neutrons, and the chemical symbol for the element is _____.

a) 19, 19, F
b) 19, 20, F
c) 19, 20, K
d) 20, 19, K
e) none of these

21. Give the number of protons, neutrons, and electrons in an atom of the 90Sr isotope.

a) 38 p, 38 n, 38 e
b) 38 p, 90 n, 38 e
c) 52 p, 38 n, 52 e
d) 38 p, 52 n, 38 e
e) 90 p, 38 n, 90 e

22. Give the number of protons, neutrons, and electrons in the 2141Sc3+ ion.

a) 21 p, 20 n, 21 e
b) 21 p, 20 n, 18 e
c) 21 p, 20 n, 24 e
d) 20 p, 21 n, 17 e
e) 21 p, 41 n, 18 e

KEY

1)d 2)a 3)b 4)c 5)b 6)c 7)a 8)e 9)b 10)d 11)d 12)e 13)d 14)b 15)a 16)b 17)d 18)e 19)d 20)c 22)d 22)b
To send electronic mail to Dr. Northrup ====> snorthrup@tntech.edu, or call 931-372-3421, or come to Foster Hall 407